București/Peten, Guatemala–Paisprezece mamifere și păsări, inclusiv din specii clasificate în pericol sau vulnerabile la nivel național, au fost eliberate în sălbăticie, în pădurile tropicale din regiunea Peten, Guatemala. Toate animalele au fost salvate și reabilitate în urma unor experiențe negative cu oamenii.
Organizațiile ARCAS (Asociația pentru Salvarea și Conservarea Faunei Sălbatice) și Humane World for Animals Costa Rica (denumită anterior Humane Society International / America Latină) au eliberat animalele în Parcul Național Yaxhá Nakum Naranjo, Peten. Potrivit organizațiilor, pe măsură ce urbanizarea se extinde în Guatemala, animalele sălbatice își pierd habitatele naturale. Puii sunt smulși de lângă mame pentru a fi traficați ca animale de companie, sunt fugăriți sau capturați dacă ajung în localitățile construite chiar la marginea habitatului lor, sunt loviți de mașini sau electrocutați pe liniile de înaltă tensiune, din cauza fragmentării habitatului. Organizațiile declară că găsirea unui echilibru de coexistență între oameni și animale sălbatice rămâne încă o provocare, iar prea multe animale ajung victime și au nevoie de salvare și reabilitare.
Majoritatea animalelor eliberate acum, inclusiv un șoim de pădure, oposumi, un coati cu nasul alb, un raton și maimuțe urlătoare negre, au fost preluate de ARCAS când erau pui sau juvenili, separați de mamele lor pentru a fi transformați în animale de companie. Două dintre maimuțe prezentau fracturi vechi la antebraț sau la nivelul feței, iar una era subnutrită. Un șoim vânase câteva găini într-o gospodărie, așa că a fost prins și pedepsit cu tăierea penelor. Pasărea a avut nevoie de aproape 18 luni de reabilitare, pentru regenerarea penelor și reînvățarea zborului.
Andrea Borel, director executiv al Humane World for Animals Costa Rica, prezentă la momentul eliberării, a declarat: „Tot mai multe animale sălbatice cad victime interacțiunii negative cu oamenii, mai ales în zonele unde așezările urbane se extind în foste habitate naturale. Puii și animalele tinere sunt ușor de furat și de capturat, sau atrag ceea ce numim noi „falsa salvare” – atunci când mama își lasă puii nesupravegheați pe o perioadă scurtă de timp, cât pleacă în căutarea hranei. Acești pui ajung adesea în casele oamenilor, ținuți în condiții improprii, cu diete nepotrivite, ceea ce duce la malnutriție sau probleme de sănătate. Se pot răni cu ușurință prin manipulare brutală sau încercări de îmblânzire. Animalele sunt private de comportamentele lor naturale, ceea ce le provoacă suferință fizică și psihică, iar apoi au nevoie de perioade îndelungate de reabilitare pentru a reînvăța comportamentele naturale necesare supraviețuirii în sălbăticie. Este ceva special să pot fi martoră la această acțiune de eliberare, dar trebuie să tragem un semnal de alarmă că Guatemala are nevoie urgentă de măsuri care să promoveze coexistența cu fauna sălbatică.”
Procesul de reabilitare include învățarea animalelor să sară, să zboare, să fugă, să se ascundă de prădători, să identifice hrana și să vâneze. Reabilitarea este importantă nu doar pentru bunăstarea animalelor, ci și pentru consolidarea populațiilor de specii periclitate, ale căror exemplare sunt tot mai puține în habitatele lor naturale.
Humane World for Animals și ARCAS colaborează pentru protejarea și conservarea faunei sălbatice din Guatemala încă din 2007. Acțiunea de eliberare a fost autorizată de Consiliul Național al Ariilor Protejate din Guatemala (CONAP).
Fernando Martinez, directorul ARCAS Petén, a declarat: „Deși o bună parte dintre animalele aflate în grija noastră provin din traficul și comerțul cu animale sălbatice, multe altele au avut de suferit din cauza preluării lor ca animale de companie, dar și în urma accidentelor sau actelor de cruzime. Este nevoie ca publicul să devină conștient că trebuie să lase în pace animalele sălbatice, că puii nu trebuie luați de lângă mamele lor și să apeleze la soluții non-invazive și umane atunci când animalele sălbatice intră în spațiul nostru urban. Animalele sălbatice trebuie să fie libere în natură, dar de prea multe ori sunt exploatate doar pentru că sunt percepute ca fiind în locul nepotrivit, la momentul nepotrivit. Noi suntem mândri de activitatea de reabilitare pe care o avem în cadrul centrului, însă ne-am dori să nu fie nevoie de ea atât de des.”
Imagini și videoclipuri de la acțiunea de eliberare pot fi descărcate aici.