București/Peten, Guatemala – Douăzeci și opt de papagali, majoritatea salvați și reabilitati după ce fuseseră capturați ilegal pentru comerțul cu animale sălbatice, au fost eliberați din nou în natură. Această acțiune din Guatemala este parte dintr-un program dedicat sprijinirii faunei sălbatice, derulat de Asociatia Pentru Salvarea și Conservarea Faunei Sălbatice (ARCAS), cu sprijinul Humane World for Animals Costa Rica (denumită anterior Humane Society International/America Latină).
Pentru eliberarea păsărilor în siguranță, echipele de salvare au parcurs un drum de trei zile (pe jos și cu mașina) până în inima junglei din Parcul Național Rio Azul din Peten.
Majoritatea papagalilor au ajuns în ultimii cinci ani la centrul de salvare ARCAS, când erau pui sau juvenili, fie după ce au fost confiscați de către autorități, fie după ce au fost salvați. Unele păsări aveau aripile tăiate, o practică frecventă în traficul cu păsări sălbatice, pentru a le împiedica să zboare și a le transforma în animale de companie. Șase dintre exemplare au fost găsite la sol, căzute din cuiburi sau din copaci în timpul furtunilor.
Speciile de papagali eliberate sunt afectate de defrișări și pierderea habitatului, dar și de braconaj. Răpiți din cuiburi, papagalii pot fi vânduți cu sute de dolari fiecare în Guatemala, fiind apoi transportați spre vânzare în alte țări din America Latină, precum Mexic, dar și în țări din Europa sau Statele Unite. Papagalul amazonian cu frunte albă, amazonul roșu și papagalul cu coroană albă sunt specii amenințate conform legislației din Guatemala, iar amazonul mealy sudic este considerat în pericol.
Andrea Borel, Director Executiv al Humane World for Animals Costa Rica, declară: “Acești papagali sunt norocoși că au supraviețuit, în condițiile în care rata mortalității este foarte mare în rândul păsărilor traficate. Comerțul ilegal cu fauna sălbatică este direct legat de provocările socio-economice din Guatemala, deoarece traficanții conving locuitorii comunităților rurale să pătrundă în junglă și să ia puii direct din cuiburi, oferindu-le în schimb bani sau hrană. Aceste specii sunt deja amenințate de pierderea habitatului, iar smulgerea lor din natură și condamnarea la o viață de captivitate contribuie la adâncirea suferinței lor.”
Din 2007, Humane World for Animals Costa Rica colaborează cu ARCAS pentru reabilitarea și eliberarea în sălbăticie a păsărilor, mamiferelor și reptilelor victime ale traficului sau cruzimii, în Guatemala. De multe ori programul a primit și sprijinul Consiliului Național al Ariilor Protejate (CONAP) pentru reîntoarcerea în natură a sute de animale sălbatice.
Fernando Martinez, director la ARCAS Peten, a spus: “Papagalii erau într-o stare foarte proastă când au ajuns în grija noastră: slabi, deshidratați, cu aripile mutilate ca să nu poată zbura. Este o tragedie să vezi păsări sălbatice atât de frumoase în asemenea condiții. Echipa noastră dedicată s-a ocupat de îngrijirea și reabilitarea lor, învățându-i toate abilitățile necesare pentru a supraviețui în jungla care le este casă. A fost un drum lung și greu pentru aceste păsări, dar este extraordinar să le vedem întinzându-și din nou aripile spre libertate.”
După eliberare, păsările sunt monitorizate timp de 15 zile, pentru a le fi urmărită evoluția.
Puteți descărca poze și materiale video de la eliberarea papagalilor aici.